Все повече дизелови автомобили нарушават нормите за вредни емисии в ЕС

Все повече автомобили с дизелови агрегати нарушават нормите за вредни емисии в Европейския съюз, това показват тестовете на “Емишънс Аналитикс” за отделяните емисии при реално движение на колите на пътя, предадоха световните информационни агенции.

Мерцедес-Бенц”, “Хонда”, “Мазда” и “Мицубиши” се нареждат в разрастващия се списък с производители на автомобили, чиито дизелови двигатели се оказват в нарушение на лимитите за вредни емисии.
Това е системен проблем в цялата индустрия”, заявява собственикът на “Емишънс Аналитикс” Ник Молдън.
“Компаниите произвеждат автомобили, които се представят по-добре в лабораторни условия, отколкото на пътя”, твърди  Молдън.
По-рано този месец вестник “Гардиън” публикува резултати от проверки при реални условия на дизелови автомобили от марките “Рено”, “Нисан”, “Хюндай”, “Ситроен”, “Фиат”, “Волво” и “Джип”, които показват емисии на азотни оксиди, значително надвишаващи законовите лимити при резултатите от лабораторни тестове.

Замърсяването на въздуха от дизеловите автомобили се сочи като причина за десетки хиляди преждевременни смъртни случая само във Великобритания. Всички те са минали официалните лабораторни тестове в Европейския съюз, но това не води до реално намаляване на замърсяването. Причината е, че компаниите разработват коли така, че да се представят по-добре в лабораторни условия, отколкото при реално движение на пътя. В описаните от “Гардиън” случаи няма доказателства за използването на коригиращи устройства и софтуер, каквито бяха разкрити при скандала с германския производител “Фолксваген”.

Тестовете на “Емишънс Аналитикс” се провеждат така, че да съвпадат с тестовете за емисии при реално движение, които Европейската комисия предвижда да въведе през 2017 година. От компанията са тествали коли, отговарящи на последния и най-стриктен стандарт за вредни емисии “Евро 6”, както и такива, покриващи по-стария “Евро 5”. Резултатите показват, че дизеловите автомобили от марката “Мерцедес-Бенц” произвеждат по средно 0.406 грама азотни оксиди на изминат километър, което надвишава 2.2 пъти стандарта “Евро 5” и пет пъти “Евро 6”. При “Хонда” вредните емисии надвишават двата стандарта със съответно 2.6 и 6 пъти, при “Мазда” – 1.6 и 3.6 пъти, а при “Мицубиши” – 1.5 и 3.4 пъти.  Данните на “Емишънс Аналитикс” показват по-високи вредни емисии спрямо лабораторните тестове и при модели на “Ситроен”, “Фолксваген” и “Ауди”.

0 Коментара

Само регистрирани потребители могат да коментират