Шофиране през зимата бъдете бдителни

Бъдете бдителни, намалете скоростта и контролирайте ситуацията. Това са трите основни правила за безопасно шофиране през зимата.

Безопасността е основен приоритет. Зимните условия са предизвикателство както за автомобила, така и за вашите умения като шофьор. Така че се уверете, че сте добре подготвени за зимата.
Използвайте зимни гуми. Зимните гуми повишават безопасността като предоставят по-добро сцепление, спиране и управление при слана, сняг, киша и най-вече лед. Монтирането на четири зимни гуми гарантира по-голям контрол и стабилност.
Преценете собствените си граници и тези на останалите автомобилисти. Следете внимателно заобикалящата Ви обстановка. Изберете подходящата скорост за съществуващите условия и поддържайте безопасна дистанция между Вас и превозното средство пред вас. Избягвайте рязкото спиране върху хлъзгава повърхност.
Спиране
От основно значение преди спиране е да прецените необходимия спирачен път. Избягвайте внезапното натискане на спирачките и много високите скорости. Не правете никакви внезапни движения, избягвайте твърде резки ускорявания (те трябва да бъдат постепенни и не много големи). Спирането трябва да бъде много постепенно, за да се избегне блокиране на колелата, което би причинило плъзгане и загуба на управление на автомобила. В случай на блокиране и хлъзгане, отпуснете педала на спирачката, за да се получи отново сцепление, след това натиснете отново спирачката, постепенно, като продължите да използвате спирачната сила на мотора. За да намалите риска от плъзгане при изкачване, можете да използвате по-висока предавка от тази, която използвате при сухо време.
Потегляне
При потегляне на Вашият автомобил на сняг, за да избегнете рисковете от хлъзгане, е задължително да подавате много постепенно газ. Ако колелата се плъзнат, включете на по-висока скорост, за да намалите силата, приложена върху колелата. Така ще можете да потеглите лесно.
Завой
Преди да навлезете в завои, намалете скоростта, с която карате, като се стараете да запазите движението по права линия по време на намаляването на скоростта. За да вземете завоя, Вашето въздействие върху волана трябва да бъде плавно и постоянно, за да се предотврати отлепяне на гумата от пътната настилка и невъзможност да бъде управлявана повече. В завоя, запазете бавна и равномерна скорост.
Загуба на контрол – предни колела
За да си възвърнете сцеплението, когато сте загубили контрол над предницата на автомобила, трябва да намалите скоростта като постепенно освободите педала на газта. При нужда, натиснете леко спирачката без да блокирате колелата.
Загуба на контрол – задни колела
Ако загубите сцеплението на задната ос (но все още имате сцепление на предната), при автомобили с предно предаване, ускорете, за да възстановите равновесието. При автомобили със задно предаване, постепенно отместете крака си от педала на газта докато задните колела си възвърнат сцеплението. След това плавно ускорете до достигане на желаната скорост. В никакъв случай не натискайте спирачката, това би довело до увеличаване на дисбаланса отзад.

0 Коментара

Само регистрирани потребители могат да коментират