за контакти

  • адресБул Христо Смирненски 135, Варна 9000, България
  • телефон: +359 899 97 57 97

СПИРАЧНА СИСТЕМА

Типичната спирачна система се състои от дискови спирачки на предната ос и дискови или барабанни спирачки на задната ос, свързани чрез система от тръби и маркучи, които свързват спирачката на всяко колело с главния спирачен цилиндър. Други системи, които са свързани със спирачната система включват, ръчната спирачка, сервоусилвател и антиблокиращата система. В момент, в който върху педала на спирачката е приложен натиск, той се предава чрез система от лостове върху буталото на главния спирачен цилиндър, който от своя страна избутва хидравличното масло (спирачната течност) през серия от тръби и маркучи до спирачния апарат на всяко колело. В спирачния апарат хидравличното масло от главния спирачен цилиндър предава натиска върху бутало, което избутва двете спирачни накладки към спирачния диск и в резултат от триенето дискът забавя движението си или напълно спира.

ОСНОВНИ КОМПОНЕНТИ

Накладки

Накладките са част от спирачната система на автомобила и са пряко свързани с безопасността на пътниците, шофьора и останалите участници на пътя. По тази причина трябва да се поддържат в добро състояние и да се съблюдава за навременната им смяна. Подмяната на накладките задължително се извършва на двете колела на една и съща ос.
Спирачни дискове
Спирачният диск е от съществено значение за безопасността на пътниците, шофьора и останалите участници в движението. Имайки предвид, че е изложен на изключително големи натоварвания е важно той да бъде проверяван при прегледи и смяна на накладки. Той трябва да бъде незабавно сменен, ако има дълбоки драскотини, неравномерно износване, петна, пукнатини или е излязъл от минималния си допустим размер.

.-